TZ 2015 (3): Na letošní ekologicky šetrnější slavnosti chřestu za každého počasí

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

Náměstí v Ivančicích se už tento pátek jako již tradičně promění v třídenní gastronomický festival chřestových specialit. Sedm restaurací (La Bouchée, Bohéma, U Hodného pastýře, Hotel Ryšavý, Mosillana, Dobrá chvíle a PUXpub) letos přichystá na 24 lahodných pokrmů z bílého a zeleného chřestu pěstovaného v Hostíně na Mělnicku. K dvěma desítkám pokrmů navíc nasnoubil moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást výborná moravská vína. Ta se budou nalévat přímo v blízkosti restaurací ve speciálním WinePointu už od pátečního odpoledne.

Už v pátek otevřou na slavnostech restaurační stany restaurace Mosillana z Ivančic-Alexovic, která se na slavnostech uvede mj. hovězím burgerem s chřestem a holandskou omáčkou, dále Dobrá chvíle z Neslovic a restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic. K jejich chřestové klobáse s karamelizovanou cibulí a 50% obsahem chřestu nejlépe sedne pivo Kukla z pivovaru Padochov nebo nasnoubené Merlot rosé vinařství Trpělka & Oulehla. Zahajovací den slavností zakončí koncertem snad nejznámější dechový orchestr u nás, Moravanka Jana Slabáka. Víkendem plným hudby, téměř třicítky různých chřestových a nechřestových pokrmů, piva čtyř různých pivovarů a ochutnávek z výběru nejméně 125 moravských vín pak provede tvář portálu Kulinář.cz Petr Stupka. V sobotu se bude na pódiu střídat s kuchaři restaurací Bohéma, Mosillana a Hotel Ryšavý. V neděli se na pódiu představí dva vzácní hosté. V roli kuchařů doprovodí po boku Petra Stupky Jiří Krampol s Martinem Zounarem.

V rámci letošního ročníku slavností rozpoznají návštěvníci dvě z restaurací nově pod značkou eco-friendly. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou většinu tvořilo jednorázové plastové nádobí,“ popsal organizátor slavností Aleš Tureček. Porce od restaurací Hotelu Ryšavý a Mosillany tak budou letos v jednadvacetileté historii poprvé servírovány na palmových listech s biodegradovatelnými příbory. „Letos odhadujeme na slavnostech dva tisíce prodaných porcí. Podávat jídlo na ekologicky šetrných materiálech jsme tak v Hotelu Ryšavý přivítali jako správné a filozofii hotelu jednoznačně blízké rozhodnutí,“ uvedl Jan Janda z restaurace Hotelu Ryšavý. K životnímu prostředí budou šetrnější také ti, kteří budou na slavnostech pít nealkoholické nápoje a pivo, které letos zajistí pivovary Starobrno, Moritz, Kvasar a Padochov. Plastové kelímky totiž naplno nahradí vratné kelímky společnosti Cup System.

Díky dočasnému odstranění pouličního osvětlení bude letos na náměstí v Ivančicích stát obrovský stan pivovaru Starobrno, v němž se budou návštěvníci moci ukrýt jak před deštěm, tak před silným sluncem. Na letošních slavnostech tak budou mít návštěvníci pohodlí za každého počasí. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov. Na slavnostech se jako již obvykle platí festivalovou měnou tolarem (1 tolar = 10 Kč).