TZ 2015 (4): I přes deštivý víkend hlásí po Slavnostech chřestu restaurace beznadějně vyprodáno

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

I přes nepřízeň počasí se na 21. ročník třídenních Slavností chřestu do Ivančic vydalo na 7 tisíc návštěvníků z Ivančic a okolí. To však stačilo na rekordní spotřebu téměř 5 tun českého chřestu z Hostína na Mělnicku. „Loni posloužily stany a slunečníky proti slunci, letos se osvědčily na náměstí i ve vinařské zóně zejména jako ochrana před deštěm. Díky dočasné demontáži pouličního osvětlení se ale podařilo zajistit dostatek pohodlí na náměstí pod prostornými stany,“ uvedl organizátor slavností Aleš Tureček.

Již v pátek se na Slavnostech chřestu sešly odhadem dvě tisícovky lidí. Ještě před plně gastronomickým víkendovým programem se na ivančickém náměstí totiž představil snad nejznámější dechový orchestr v České republice Moravanka Jana Slabáka. Víkend už byl v rukou kuchařů čtyř brněnských restaurací a tří restaurací z regionu. Ty návštěvníkům přichystaly například chřestový quiche (La Bouchée), jehněčí s chřestem a chřestový cheesecake (Bohéma), pošírovaný chřest s vanilkovým šodó (U Hodného pastýře), chřestový sushi set (PUXpub), jako polévku chřestové cappuccino (Dobrá chvíle Neslovice), chřestovou klobásu (Hotel Ryšavý Vémyslice) nebo chřestový burger od místní Mosillany z Ivančic-Alexovic. Poslední dvě jmenované restaurace navíc servírovaly pokrmy na biodegradovatelném nádobí z palmových listů s dřevěnými příbory, které minimálně zatěžují životní prostředí.

I přes celodenní přeháňky přišel na druhý den slavností neočekávaný počet návštěvníků a už v 15 hodin odpoledne musely některé z restaurací vařit z nedělních zásob, protože ty sobotní již byly vyprodané. „Nejvíce lákaly návštěvníky dezerty z chřestu, chřestové sushi nebo chřestový cheeseburger. Dále pak zbožňovaný Qualivo brisket restaurace Dobrá chvíle, který se do posledního kousku rozprodal už v sobotu. Šéfkuchař Holoubek jej v neděli nahradil neméně žádanou dorůžova pečenou vepřovou panenkou s máslovým chřestem,“ dodal Aleš Tureček. Ke chřestovým pokrmům byly v restauračních stanech a ve WinePointu k dispozici na tři desítky nasnoubených vín. Ta vybíral od 15 moravských vinařů přítomných na slavnostech zkušený moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást.

Kuchařskému pódiu o víkendu dominovaly kuchařské show restaurací Bohéma, Mosillana a Hotel Ryšavý moderované Petrem Stupkou. Ten si na nedělní poledne přizval i dva své známé: Martina Zounara s Jiřím Krampolem. Společně pak pro dvě desítky losovaných výherců zdarma uvařili omeletku s chřestem a máslovou strouhankou, chřestový salát s krůtím biftečkem nebo chřesto-jahodový tartar s medovou smetanou. Na své si přišly i rodiny s dětmi, které v deštivějším počasí trávily čas v odpočinkové zóně rádií Impuls a Kiss Hády. Ať už na pohodlných molitanových pytlech firmy Wegett nebo u slečen, které malovaly dětem na obličej a hrály s nimi nejrůznější hry. 

21. ročník Slavností chřestu byl uskutečněn za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR. Akci byla udělena záštita ministrem Ing. Marianem Jurečkou.