TZ 2016 (3): Slavnosti chřestu lákají na 7 restaurací, 29 vinařství a vítěze ankety Zlatý kuchař

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

Na ivančickém náměstí se budou v sobotu 21. a v neděli 22. května v rámci již 22. Slavností chřestu prezentovat v gastrozóně vybrané restaurace ve festivalových party stanech. Přípravu degustačního menu můžete tedy pozorovat od začátku až do konce. Klidně i se skleničkou výborného vína v ruce z WinePointu, místa, kde je možné ochutnat vína speciálně nasnoubená k chřestovým pokrmům.

V gastrozóně na ivančickém náměstí naleznete o festivalovém víkendu sedm restaurací, které si pro vás připravily speciální chřestová menu. Restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic, stálice Slavností, letos mimo jiné vsadila na uzenou kachní roládu s chřestovým zelím a jako dezert připravila chřestovo-banánový sorbet. U stanu restaurace Bohéma z Brna můžete ochutnat například chřestový štrúdl, brněnská La Boucheé bude připravovat hot dog z chřestu a pečené slaniny.

Ivančická restaurace Mosillana by vás mohla zaujmout například salátem s grilovaným chřestem nebo pomalu pečenými vepřovými žebírky s chřestovou otépkou. Brněnský SonoRestaurant zajisté osloví milovníky sladkého originálním dezertem – ochutnat můžete Dark Chocolate Cake z 72% čokolády s chřestovým prachem a čerstvou jahodou s 18 karátovým zlatem. Milovníci sushi se musí zastavit u stanu restaurace KAIZEN z Rajhradu, kde bude servírován celý sushi set s chřestem. A ani milovníci burgerů nepřijdou zkrátka – brněnská restaurace Meat & Beer má v nabídce hned dva miniburgery. A to není zdaleka všechno…  Návštěvníci budou mít možnost ochutnat více než 30 různých chřestových pokrmů.

Kuchařské pódium, na kterém bude v sobotu i v neděli vařit kuchař Petr Stupka, naleznete taktéž v gastrozóně. V sobotu se na něm v kuchařské show vystřídají jednotlivé restaurace, v neděli přijala pozvání vařit na Slavnostech kuchařská hvězda šéfkuchař Jan Punčochář, vítěz 3. ročníku ankety Zlatý kuchař.

Součástí gastrozóny je i WinePoint – místo, kde je možné ochutnat sklenku vína speciálně nasnoubenou k vybranému chřestovému pokrmu. Ve WinePointu čeká na návštěvníky nejméně 19 vybraných vín, z toho 16 vín moravských a 3 vína francouzská. Kupříkladu milovníky japonské kuchyně zajisté zaujme letošní sushi set restaurace KAIZEN nasnoubený s alsaským suchým biodynamickým vínem Gyotaku speciálně vyrobeným pro japonské sushi mastery. Snoubení chřestovým menu restaurací a vín připravil moravský vinař a mezinárodní degustátor vín Pavel Chrást. Informace o nasnoubených pokrmech a vínech snadno naleznete v Průvodci Slavnostmi, který obdržíte při vstupu do areálu.

Víno k Moravě neodmyslitelně patří, proto degustace nekončí WinePointem, ale součástí Slavností je i vinařská zóna na nádvoří ivančické radnice. Tam na vás čeká 10 regionálních vinařství, dalších 19 vinařství bude prezentovat VOC Znojmo (víno originální certifikace).

Mnoho dalších delikates má pro vás připraven brněnský FoodPark, který se na letošních Slavnostech představí poprvé. Dobré jídlo i víno je tedy na Slavnostech zaručeno. Těšíme se na vás a věříme, že od nás budete odjíždět spokojení.