TZ 2016 (4): Slavnosti chřestu navštívilo rekordních 11 000 návštěvníků

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

22. Slavnosti chřestu se letos opravdu vydařily. Prosluněný víkend ve znamení chřestu, dobrého jídla, výborného moravského vína a hudby si v Ivančicích užilo rekordních 11 000 návštěvníků.

Přímo na místě byly prodány 3 tuny čerstvého chřestu dodané firmou Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Dalších několik tun chřestu zpracovalo 7 restaurací, které v gastrozóně připravovaly 34 vybraných chřestových pokrmů. Nejméně dalších 10 chřestových pokrmů připravili ostatní prodejci.

V pátečním hudebním programu se představily místní školy a zájmové kroužky. Velkým úspěchem byla v sobotu mimo jiné vystoupení etnické skupiny Čankišou a zpěváka Marka Ztraceného s kapelou, kterým se podařilo roztančit a rozezpívat ivančické náměstí. Večerní ohňová a světelná show kapely Rock String efektně zakončila vydařený sobotní den. Nedělní hudební program se nesl v klidnějším duchu – návštěvníci si mohli vychutnat folkové vystoupení kapely Tranzan, bluesové melodie britské kapely The Southern Blues Kings a cimbálovou hudbu v podání sourozenců Osičkových.

Na oslavu chřestu, jaká nemá na Moravě ani v celé republice obdoby, zavítal i excelentní šéfkuchař Jan Punčochář – vítěz ankety Zlatý kuchař. Na kuchařském pódiu celou neděli v téměř pětihodinovém life vystoupení uvařil pro návštěvníky Slavností ochutnávky chřestových pokrmů, jak klasického zpracování (pomazánka z chřestu), až po extravagantní pokrmy, jakými jsou pravé smažené kohoutí hřebínky se zeleným chřestem nebo dort ze sardinek, chřestu, kyselých jablek a žampionů. Společně s Janem Punčochářem bylo možné na kuchařském pódiu sledovat i kuchaře a milého moderátora Petra Stupku, který v sobotu představil v kuchařských show vybrané restaurace působící v gastrozóně.

Kdo měl potřebu se zchladit, mohl využít speciálně připravený filmový program v kině, návštěvu muzea a dalších ivančických pamětihodností, nebo areál nádvoří, kde ve stínu slunečníků bylo možné ochutnat několik stovek kvalitních moravských vín vybraných vinařství a řadu regionálních specialit na stáncích FoodParku.

Nádherné počasí přálo návštěvníkům Slavností a podle úsměvů na jejich tvářích se již v tuto chvíli můžeme těšit na setkání na Slavnostech v příštím roce, které se budou konat v termínu 19. – 21. května 2017.