Pro média

Kontakt

Organizátor: Kulturní a informační centrum Ivančice, ředitelka: Magdalena Černá
telefon: 773 624 320
e-mail: kic@selfnet.cz 

 

 

Tiskové zprávy 2017

Co: Slavnosti chřestu 2017 (23. ročník)

Kdy: 19. – 21. května 2017

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

Chřest – plodina, která se v posledních letech opět díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů dostává na naše talíře. Ivančice – město, které o víkendu oslaví historii a slávu pěstování chřestu slavnostmi, na kterých nesmíte chybět.

O víkendu 19. – 21. května 2017 proběhne v Ivančicích již 23. ročník Slavností chřestu. Slavnosti lákají nejen na bohatý kulturní program a program pro děti, ale také na gastrozónu se sedmi restauracemi a WinePointem s nasnoubeným vínem, a vinařskou zónu s 28 vinařstvími. I letos bude možné po celou dobu Slavností koupit Český chřest z Hostína u Vojkovic. Bílý i zelený.

Chřest, jeho zpracování a různé způsoby úpravy, předvedou šéfkuchaři Petr Stupka a Jan Punčochář. V kuchařských show se také představí restaurace se svými vychytanými menu, které naservírují návštěvníkům Slavností na ekologickém kompostovatelném nádobí.

Ivančická restaurace Mosillana si například připravila domácí hot dog s chřestovým chutney a zakysanou smetanou, stálice Slavností chřestu Hotel Ryšavý z Vémyslic přijede letos s chřestovou klobásou, SonoRestaurant z Brna nabídne Dark Chocolate Cake ze 72% čokolády s chřestovým prachem, u restaurace La Boucheé bude možné ochutnat pečená vepřová líčka s chřestovým zelím, KAIZEN z Rajhradu nabídne kromě sushi i kalamáry s chřestovým salátem a wafu dresinkem, Signature Restaurant z Popůvek připraví Tarte flambée s chřestem a ve stanu společnosti Vespalec catering bude možné degustovat například pečené filátko z candáta, s máslovým chřestem a choron omáčkou. Celkově na návštěvníky Slavností čeká 30 lahodných chřestových pokrmů.

Přijeďte si zachřestit do Ivančic.

Co: Slavnosti chřestu 2017 (23. ročník)

Kdy: 19. – 21. května 2017

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

23. Slavnosti chřestu lákají do Ivančic na bohatý kulturní i gastronomický program. Přijeďte si užít příjemný víkend s celou rodinou.

I letos bude přímo na náměstí v centru města vařit 7 vybraných restaurací nejméně 30 pokrmů z chřestu, ke kterým sommelier Pavel Chrást nasnoubí vína regionálních vinařů. Nasnoubené víno bude k dispozici ve WinePointu přímo v gastrozóně. V příjemném prostředí nádvoří ivančické radnice se bude prezentovat nejméně 25 regionálních vinařství, k degustacím je připraven hudební program.

Kulturní program zahájí v pátek brněnská kapela ŇUŇU, v sobotu se můžete těšit na rockovou kapelu Kern s Michalem Konečným, Davida Krause s kapelou a další. V neděli ovládne ivančické náměstí swing v podání orchestru Melody Gentlemen z lednice. Na programu jsou i ukázky swingových tanců a dobové přehlídky. Na kuchařském pódiu se můžete v sobotu i v neděli těšit na milého kuchaře a moderátora Petra Stupku, v neděli se vzácným hostem šéfkuchařem Janem Punčochářem, jehož smažené kohoutí hřebínky s chřestem byly loni velkým lákadlem.

Novinkou pro letošní rok je zóna s programem pro děti v blízkosti nového hřiště Dětský svět, kde bude po celý víkend k dispozici skákací hrad a aktivity připravené Střediskem volného času Ivančice, spolkem Nová Zahrada a Klubem Sova. V sobotu přijede za dětmi mobilní planetárium a v neděli dopluje Divadlo Koráb s žonglérskými vystoupeními a pohádkou.

Tiskové zprávy 2016

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

22. Slavnosti chřestu se letos opravdu vydařily. Prosluněný víkend ve znamení chřestu, dobrého jídla, výborného moravského vína a hudby si v Ivančicích užilo rekordních 11 000 návštěvníků.

Přímo na místě byly prodány 3 tuny čerstvého chřestu dodané firmou Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Dalších několik tun chřestu zpracovalo 7 restaurací, které v gastrozóně připravovaly 34 vybraných chřestových pokrmů. Nejméně dalších 10 chřestových pokrmů připravili ostatní prodejci.

V pátečním hudebním programu se představily místní školy a zájmové kroužky. Velkým úspěchem byla v sobotu mimo jiné vystoupení etnické skupiny Čankišou a zpěváka Marka Ztraceného s kapelou, kterým se podařilo roztančit a rozezpívat ivančické náměstí. Večerní ohňová a světelná show kapely Rock String efektně zakončila vydařený sobotní den. Nedělní hudební program se nesl v klidnějším duchu – návštěvníci si mohli vychutnat folkové vystoupení kapely Tranzan, bluesové melodie britské kapely The Southern Blues Kings a cimbálovou hudbu v podání sourozenců Osičkových.

Na oslavu chřestu, jaká nemá na Moravě ani v celé republice obdoby, zavítal i excelentní šéfkuchař Jan Punčochář – vítěz ankety Zlatý kuchař. Na kuchařském pódiu celou neděli v téměř pětihodinovém life vystoupení uvařil pro návštěvníky Slavností ochutnávky chřestových pokrmů, jak klasického zpracování (pomazánka z chřestu), až po extravagantní pokrmy, jakými jsou pravé smažené kohoutí hřebínky se zeleným chřestem nebo dort ze sardinek, chřestu, kyselých jablek a žampionů. Společně s Janem Punčochářem bylo možné na kuchařském pódiu sledovat i kuchaře a milého moderátora Petra Stupku, který v sobotu představil v kuchařských show vybrané restaurace působící v gastrozóně.

Kdo měl potřebu se zchladit, mohl využít speciálně připravený filmový program v kině, návštěvu muzea a dalších ivančických pamětihodností, nebo areál nádvoří, kde ve stínu slunečníků bylo možné ochutnat několik stovek kvalitních moravských vín vybraných vinařství a řadu regionálních specialit na stáncích FoodParku.

Nádherné počasí přálo návštěvníkům Slavností a podle úsměvů na jejich tvářích se již v tuto chvíli můžeme těšit na setkání na Slavnostech v příštím roce, které se budou konat v termínu 19. – 21. května 2017.

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

Na ivančickém náměstí se budou v sobotu 21. a v neděli 22. května v rámci již 22. Slavností chřestu prezentovat v gastrozóně vybrané restaurace ve festivalových party stanech. Přípravu degustačního menu můžete tedy pozorovat od začátku až do konce. Klidně i se skleničkou výborného vína v ruce z WinePointu, místa, kde je možné ochutnat vína speciálně nasnoubená k chřestovým pokrmům.

V gastrozóně na ivančickém náměstí naleznete o festivalovém víkendu sedm restaurací, které si pro vás připravily speciální chřestová menu. Restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic, stálice Slavností, letos mimo jiné vsadila na uzenou kachní roládu s chřestovým zelím a jako dezert připravila chřestovo-banánový sorbet. U stanu restaurace Bohéma z Brna můžete ochutnat například chřestový štrúdl, brněnská La Boucheé bude připravovat hot dog z chřestu a pečené slaniny.

Ivančická restaurace Mosillana by vás mohla zaujmout například salátem s grilovaným chřestem nebo pomalu pečenými vepřovými žebírky s chřestovou otépkou. Brněnský SonoRestaurant zajisté osloví milovníky sladkého originálním dezertem – ochutnat můžete Dark Chocolate Cake z 72% čokolády s chřestovým prachem a čerstvou jahodou s 18 karátovým zlatem. Milovníci sushi se musí zastavit u stanu restaurace KAIZEN z Rajhradu, kde bude servírován celý sushi set s chřestem. A ani milovníci burgerů nepřijdou zkrátka – brněnská restaurace Meat & Beer má v nabídce hned dva miniburgery. A to není zdaleka všechno…  Návštěvníci budou mít možnost ochutnat více než 30 různých chřestových pokrmů.

Kuchařské pódium, na kterém bude v sobotu i v neděli vařit kuchař Petr Stupka, naleznete taktéž v gastrozóně. V sobotu se na něm v kuchařské show vystřídají jednotlivé restaurace, v neděli přijala pozvání vařit na Slavnostech kuchařská hvězda šéfkuchař Jan Punčochář, vítěz 3. ročníku ankety Zlatý kuchař.

Součástí gastrozóny je i WinePoint – místo, kde je možné ochutnat sklenku vína speciálně nasnoubenou k vybranému chřestovému pokrmu. Ve WinePointu čeká na návštěvníky nejméně 19 vybraných vín, z toho 16 vín moravských a 3 vína francouzská. Kupříkladu milovníky japonské kuchyně zajisté zaujme letošní sushi set restaurace KAIZEN nasnoubený s alsaským suchým biodynamickým vínem Gyotaku speciálně vyrobeným pro japonské sushi mastery. Snoubení chřestovým menu restaurací a vín připravil moravský vinař a mezinárodní degustátor vín Pavel Chrást. Informace o nasnoubených pokrmech a vínech snadno naleznete v Průvodci Slavnostmi, který obdržíte při vstupu do areálu.

Víno k Moravě neodmyslitelně patří, proto degustace nekončí WinePointem, ale součástí Slavností je i vinařská zóna na nádvoří ivančické radnice. Tam na vás čeká 10 regionálních vinařství, dalších 19 vinařství bude prezentovat VOC Znojmo (víno originální certifikace).

Mnoho dalších delikates má pro vás připraven brněnský FoodPark, který se na letošních Slavnostech představí poprvé. Dobré jídlo i víno je tedy na Slavnostech zaručeno. Těšíme se na vás a věříme, že od nás budete odjíždět spokojení.

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice

WWW: www.slavnostichrestu.cz

Ochutnat skleničku výborného vína, zatímco Vaše děti řádí na skákacím hradu? Degustovat chřestové menu, a zároveň pozorovat show kuchařů Petra Stupky a Jana Punčocháře? S chřestovo-banánovým sorbetem v ruce poslouchat koncert Marka Ztraceného s kapelou? Vše je možné – na dvaadvacátém ročníku Slavností chřestu v Ivančicích!

Slavnosti chřestu 2016 budou slavnostně zahájeny v pátek 20. května na Palackého náměstí v Ivančicích. Zahájení budou kromě starosty města Milana Bučka přítomni i čestní hosté, pozvání přijala například bývalá první dáma a současná velvyslankyně České republiky ve Slovenské republice Livia Klausová.  V pátečním programu také figuruje rocková kapela Reflexy, která nastartuje hlavní pódium pro následná vystoupení místních škol, školek a základních uměleckých škol.

V sobotu dopoledne ovládne hlavní pódium dechová hudba Moravanka Jana Slabáka, po obědě se můžete těšit na buskerskou kapelu Tullamore D.E.W. Odpoledne roztančí ivančické náměstí etnická kapela Čankišou, po které zahraje a zazpívá Marek Ztracený s kapelou. Sobotní program uzavře místní rocková kapela Rock String, která kromě rockových pecek předvede i světelnou a ohňovou show.

Dorazíte i v neděli? Pak si můžete dopoledne poslechnout folkovou kapelu Tranzan a v poledne anglickou bluesovou kapelu The Southern Blues Kings. Odpoledne hlavní pódium rozezní cimbálová muzika sourozenců Osičkových.

V gastrozóně bude kuchařskému pódiu již tradičně vévodit Petr Stupka, který v sobotu představí v kuchařských show zúčastněné restaurace a v neděli společně s kuchařem Janem Punčochářem předvedou přípravu chřestových pokrmů.

Na nádvoří radnice, kde mezi vinaři najdete v letošním roce i brněnský FoodPark, je připraven bohatý program pro děti. Oba víkendové dny se děti mohou bavit v drátenické dílně, výrobou lízátek, pozorováním balonkáře, hopsáním ve skákacím hradu nebo si mohou nechat pomalovat obličej. Troška adrenalinu čeká odvážnější při jízdě na hoverboards. V sobotu se děti mohou těšit také na kejklířská vystoupení. V neděli Vám degustaci vína na nádvoří zpříjemní cimbálová muzika Donava.

Po celý víkend bude otevřen ivančický Family Point, proto se opravdu nemusíte bát přijet i s malými dětmi. A pokud byste chtěli na chvíli uniknout z vřavy Slavností a podívat se na nějaký film, pěkný program má připraveno ivančické kino Réna.

Stačí si vybrat – těšíme se na Vás!

Co: Slavnosti chřestu 2016 (22. ročník)

Kdy: 20. – 22. května 2016

Kde: Ivančice na Brněnsku

WWW: www.slavnostichrestu.cz

 

Chřest má nesporně velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Právě proto v posledních letech zažívá tato plodina, která byla součástí jídelníčku našich předků, svou renesanci. Už se vám sbíhají sliny? Nebo jste ještě neochutnali? Přijeďte do Ivančic na 22. ročník Slavností chřestu!

Ivančické Slavnosti chřestu se mohou chlubit dlouhou tradicí a důvtipným spojením gastrozóny a vinařské zóny s příjemným kulturním programem. Kvalita chřestu, který se na Slavnostech degustuje, je zaručena – v loňském roce mohli návštěvníci zakoupit a ochutnat český chřest. Ve čtvrtek ještě rostl na poli v Hostíně na Mělnicku, v pátek už ho díky společnosti Český chřest měli návštěvníci Slavností na talíři.

Gurmánský zážitek vám na Slavnostech zprostředkují vybrané restaurace, které nabídnou ve svých degustačních menu minimálně 25 variací úprav chřestu.  V loňském roce návštěvníci ocenili například hovězí burger s chřestem, chřestový quiche, sushi s chřestem a brynzové halušky s chřestem, ale ani milovníci sladkého nepřišli zkrátka – v nabídce byl například štrúdl s chřestem a jahodami, nepečený dortík z chřestu s mascarpone a jahodami nebo chřestový shake.

Každou degustační porci si i letos budete moci vychutnat ještě lépe v kombinaci s vhodným vínem, jehož nasnoubení s chřestovým pokrmem připraví moravský vinař a mezinárodní degustátor vín Pavel Chrást. Ve vinařské zóně v nádvoří ivančické radnice se můžete těšit na nejméně 20 především regionálních vinařství.

V loňském roce se Slavnosti začaly ubírat ekologičtějším směrem – tři statečné podniky – restaurace Mosillana, hotel Ryšavý a restaurace La Bouchée – se rozhodly používat ekologické nádobí. Až ve dnech 20. – 22. května dorazíte na 22. ročník Slavností, nevyhazujte, prosím, použité nádobí do třídicích nádob na plast. Letos vám totiž lahodné chřestové pokrmy naservírují na ekologickém kompostovatelném nádobí všechny restaurace.

Přijeďte, těšíme se na vás!

Tiskové zprávy 2015

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

I přes nepřízeň počasí se na 21. ročník třídenních Slavností chřestu do Ivančic vydalo na 7 tisíc návštěvníků z Ivančic a okolí. To však stačilo na rekordní spotřebu téměř 5 tun českého chřestu z Hostína na Mělnicku. „Loni posloužily stany a slunečníky proti slunci, letos se osvědčily na náměstí i ve vinařské zóně zejména jako ochrana před deštěm. Díky dočasné demontáži pouličního osvětlení se ale podařilo zajistit dostatek pohodlí na náměstí pod prostornými stany,“ uvedl organizátor slavností Aleš Tureček.

Již v pátek se na Slavnostech chřestu sešly odhadem dvě tisícovky lidí. Ještě před plně gastronomickým víkendovým programem se na ivančickém náměstí totiž představil snad nejznámější dechový orchestr v České republice Moravanka Jana Slabáka. Víkend už byl v rukou kuchařů čtyř brněnských restaurací a tří restaurací z regionu. Ty návštěvníkům přichystaly například chřestový quiche (La Bouchée), jehněčí s chřestem a chřestový cheesecake (Bohéma), pošírovaný chřest s vanilkovým šodó (U Hodného pastýře), chřestový sushi set (PUXpub), jako polévku chřestové cappuccino (Dobrá chvíle Neslovice), chřestovou klobásu (Hotel Ryšavý Vémyslice) nebo chřestový burger od místní Mosillany z Ivančic-Alexovic. Poslední dvě jmenované restaurace navíc servírovaly pokrmy na biodegradovatelném nádobí z palmových listů s dřevěnými příbory, které minimálně zatěžují životní prostředí.

I přes celodenní přeháňky přišel na druhý den slavností neočekávaný počet návštěvníků a už v 15 hodin odpoledne musely některé z restaurací vařit z nedělních zásob, protože ty sobotní již byly vyprodané. „Nejvíce lákaly návštěvníky dezerty z chřestu, chřestové sushi nebo chřestový cheeseburger. Dále pak zbožňovaný Qualivo brisket restaurace Dobrá chvíle, který se do posledního kousku rozprodal už v sobotu. Šéfkuchař Holoubek jej v neděli nahradil neméně žádanou dorůžova pečenou vepřovou panenkou s máslovým chřestem,“ dodal Aleš Tureček. Ke chřestovým pokrmům byly v restauračních stanech a ve WinePointu k dispozici na tři desítky nasnoubených vín. Ta vybíral od 15 moravských vinařů přítomných na slavnostech zkušený moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást.

Kuchařskému pódiu o víkendu dominovaly kuchařské show restaurací Bohéma, Mosillana a Hotel Ryšavý moderované Petrem Stupkou. Ten si na nedělní poledne přizval i dva své známé: Martina Zounara s Jiřím Krampolem. Společně pak pro dvě desítky losovaných výherců zdarma uvařili omeletku s chřestem a máslovou strouhankou, chřestový salát s krůtím biftečkem nebo chřesto-jahodový tartar s medovou smetanou. Na své si přišly i rodiny s dětmi, které v deštivějším počasí trávily čas v odpočinkové zóně rádií Impuls a Kiss Hády. Ať už na pohodlných molitanových pytlech firmy Wegett nebo u slečen, které malovaly dětem na obličej a hrály s nimi nejrůznější hry. 

21. ročník Slavností chřestu byl uskutečněn za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR. Akci byla udělena záštita ministrem Ing. Marianem Jurečkou.

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

Náměstí v Ivančicích se už tento pátek jako již tradičně promění v třídenní gastronomický festival chřestových specialit. Sedm restaurací (La Bouchée, Bohéma, U Hodného pastýře, Hotel Ryšavý, Mosillana, Dobrá chvíle a PUXpub) letos přichystá na 24 lahodných pokrmů z bílého a zeleného chřestu pěstovaného v Hostíně na Mělnicku. K dvěma desítkám pokrmů navíc nasnoubil moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást výborná moravská vína. Ta se budou nalévat přímo v blízkosti restaurací ve speciálním WinePointu už od pátečního odpoledne.

Už v pátek otevřou na slavnostech restaurační stany restaurace Mosillana z Ivančic-Alexovic, která se na slavnostech uvede mj. hovězím burgerem s chřestem a holandskou omáčkou, dále Dobrá chvíle z Neslovic a restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic. K jejich chřestové klobáse s karamelizovanou cibulí a 50% obsahem chřestu nejlépe sedne pivo Kukla z pivovaru Padochov nebo nasnoubené Merlot rosé vinařství Trpělka & Oulehla. Zahajovací den slavností zakončí koncertem snad nejznámější dechový orchestr u nás, Moravanka Jana Slabáka. Víkendem plným hudby, téměř třicítky různých chřestových a nechřestových pokrmů, piva čtyř různých pivovarů a ochutnávek z výběru nejméně 125 moravských vín pak provede tvář portálu Kulinář.cz Petr Stupka. V sobotu se bude na pódiu střídat s kuchaři restaurací Bohéma, Mosillana a Hotel Ryšavý. V neděli se na pódiu představí dva vzácní hosté. V roli kuchařů doprovodí po boku Petra Stupky Jiří Krampol s Martinem Zounarem.

V rámci letošního ročníku slavností rozpoznají návštěvníci dvě z restaurací nově pod značkou eco-friendly. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou většinu tvořilo jednorázové plastové nádobí,“ popsal organizátor slavností Aleš Tureček. Porce od restaurací Hotelu Ryšavý a Mosillany tak budou letos v jednadvacetileté historii poprvé servírovány na palmových listech s biodegradovatelnými příbory. „Letos odhadujeme na slavnostech dva tisíce prodaných porcí. Podávat jídlo na ekologicky šetrných materiálech jsme tak v Hotelu Ryšavý přivítali jako správné a filozofii hotelu jednoznačně blízké rozhodnutí,“ uvedl Jan Janda z restaurace Hotelu Ryšavý. K životnímu prostředí budou šetrnější také ti, kteří budou na slavnostech pít nealkoholické nápoje a pivo, které letos zajistí pivovary Starobrno, Moritz, Kvasar a Padochov. Plastové kelímky totiž naplno nahradí vratné kelímky společnosti Cup System.

Díky dočasnému odstranění pouličního osvětlení bude letos na náměstí v Ivančicích stát obrovský stan pivovaru Starobrno, v němž se budou návštěvníci moci ukrýt jak před deštěm, tak před silným sluncem. Na letošních slavnostech tak budou mít návštěvníci pohodlí za každého počasí. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov. Na slavnostech se jako již obvykle platí festivalovou měnou tolarem (1 tolar = 10 Kč).

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

Pošírovaný chřest s vanilkovým šodó, chřestové zelí, klobása z chřestu s karamelizovanou cibulí, bryndzové halušky s chřestem nebo chřestový štrúdl s jahodami. Letošním Slavnostem chřestu budou opět dominovat tradiční i netradiční chřestová menu. Ta nejen že představí citlivé gastronomické invence progresivních šéfkuchařů, ale hlavně zasytí celou rodinu i s dětmi. Gastrovíkendem provede kulinář Petr Stupka, po jehož boku se v neděli objeví také Martin Zounar s Jiřím Krampolem. Navíc více než desítku jídel budou mít návštěvníci možnost zapít vhodným moravským vínem snoubeným sommeliérem Pavlem Chrástem.

Gastronomickým tahákem letošních slavností je francouzskou kuchyní inspirovaná brněnská restaurace La Bouchée. Poprvé se na letošních slavnostech ukáže také Mosillana z Ivančic-Alexovic pod vedením šéfkuchaře Michala Koreše a brněnská restaurace U Hodného pastýře Mária Nedzbaly. Mezi restauracemi nebudou chybět ale ani vychvalované kuchyně z minulých let. Z regionu se opět představí Dobrá chvíle z Neslovic nebo restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic. Milovníky sushi na slavnostech potěší brněnský Pux Pub a hru na chuťové pohárky opět rozehraje Restaurace Bohéma Daniely Kundrové.

Po pátečním zahájení 21. ročníku slavností se náměstí v Ivančicích o víkendu promění v gastronomický festival až 30 chřestových specialit a veřejnou degustaci 15 moravských vinařství. Snoubení vín s chřestovými pokrmy je pro mnohé noční můrou, ne tak však pro špičkového moravského degustátora Pavla Chrásta, který pomáhá vybírat vína například pražské restauraci Red Pif nebo brněnské Valorii a Koishi. Pravidelně také prezentuje a propaguje moravská vína při významných kulturních a politických událostech na Pražském hradě, v Senátu ČR, v Rudolfinu nebo Arcibiskupském paláci.

Jak sám Pavel Chrást říká, “nesmí se zapomínat, že při výběru vína záleží na tom, co dalšího na talíři kromě chřestu je. Aby chuť vína nedominovala nad chutí pokrmu, často se chřest kombinuje s výraznější ingrediencí, jakou může být kozí sýr, omáčka, losos, případně kuřecí maso.” Jedním dechem však dodává: “některé věci se příliš analyzují. Je dobré dát na vlastní intuici. Je radost žít s jídlem a určitě si každý dokáže najít vlastní kombinaci s vínem, která může být sice překvapivá, ale je-li pro něj právě v ten okamžik příjemná a líbivá, vychutná si snoubení vína a jídla více než bude-li se držet konvencí proti svému gustu.”

Na slavnostech se jako již obvykle platí festivalovou měnou tolarem (1 tolar = 10 Kč). Započatou chřestovou sezónu v České republice si mohou návštěvníci se vším všudy užít od pátku 22. do neděle 24. května v Ivančicích u Brna. Tento rok poprvé s Českým chřestem.

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

V Ivančicích na Brněnsku se od pátku 22. do neděle 24. května bude konat již 21. ročník Slavností chřestu. Na 9 tisíc pravidelných návštěvníků tradičních chřestových slavností ochutná letos vůbec poprvé výhradně ze svazků bílého a zeleného chřestu vypěstovaného na českém území. „Čtyři tuny chřestu ze slovenských Veľkých Levár z minulých let letos na slavnostech vystřídá až šest tun Českého chřestu z Hostína na Mělnicku“, uvedl ředitel Kulturního a informačního centra Ivančic a organizátor Slavností chřestu Aleš Tureček. Pěstování chřestu ve středních Čechách obnovili před lety Holanďané, jedni z největších konzumentů chřestu na světě.

Slavnosti chřestu tento rok opět vypuknou ve velkém. Přání návštěvníků z minulých let se točila okolo velkého jména moravského folklóru. Pozvání na slavnosti přijal nejen u nás a na Slovensku, ale i v USA vysoce ceněný dechový orchestr Moravanka, který na náměstí v Ivančicích vystoupí hned první den slavností. Víkendové dny plné ochutnávek chřestových pokrmů snoubených s moravskými víny udrží v přátelské atmosféře kuchařské show, cimbálka nebo melodický rock&roll. V neděli se pak návštěvníci mohou těšit na moderátorsko-kuchařskou trojici Petr Stupka – Martin Zounar – Jiří Krampol, kteří se postarají o co nejpříjemnější zakončení třídenních chřestových slavností.

Ani letos na slavnostech nebudou chybět prodejci regionálních produktů, řemeslný jarmark nebo milovníky vína oblíbený? WinePoint. Slavnosti chřestu si každoročně užívají také rodiny s dětmi, které si návštěvu slavností spojují třeba i s řádením v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, koupáním v bazénu v Nové vsi nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov. Mikroregion Ivančic je však možné procestovat jak pěšky, tak ale i na kole. Cyklistům zpříjemní jízdu krásami regionu rozmanitá síť cyklostezek (energetická, templářská, pivovarská nebo hornická).

Tiskové zprávy 2014

Slavnosti chřestu v Ivančicích, 23. - 25. května 2014, www.slavnostichrestu.cz

V duchu dvacátých narozenin se nesly letošní Slavnosti chřestu v Ivančicích. Bilance je: devět tisíc lidí, osm chřestových restaurací, dvanáctka vinařů, slavní gratulanti a přes 40 chřestových pokrmů po celém městě. Zatímco v sobotu kralovala programu hudba, v neděli se oslavy přenesly do doby první republiky. Ani letos návštěvníci Ivančic nezklamali a snědli přes čtyři tuny chřestu.

Hvězdami sobotního odpoledne byly skupina Kamelot a Ilona Csáková. Na počest dvacátých narozenin pak zpěvačka rozkrájela 20 chřestových koláčů. Chřestové pokrmy byly opět snoubeny s víny z jižní Moravy. Ta vybíral moravský sommelier Pavel Chrást. V neděli Ivančicemi zněly hity první republiky v podání Melody Gentlemen. Areálem se procházeli účinkující v dobových kostýmech, jedzci na historických velocipedech a dámy v prvorepublikových modelech. Hlavní hvězdou gastronomického programu byl michelinský kuchař Roman Paulus. A narozeninová dvacítka přinesla štěstí i dvaceti návštěvníkům, kteří mohli přímo pod pódiem ochutnat jeho tříchodové chřestové menu: chřestovou terinku s kozím sýrem a sušenými rajčaty, chřestovou polévku a chřestové rizoto. Jako další dárek dostaly slavnosti sabráž sektů, které různými nástroji “sekal” Libor Nazarčuk.

Návštěvníkům tentokrát restaurace nabídly špičkovou gastronomii za festivalové ceny. Obrovský zájem byl o pošírovaného pstruha se zeleným chřestem zalitého levandulovou omáčkou (restaurace Borovinka z Domanína), pštrosí ragú na červeném víně s glazovaným chřestem (restaurace Bohéma z Brna), chřestový mousse au chocolate z bílé čokolády na jahodovém ragú (Restaurace Sunset z Brna), filátko chlazeného lososa na ragú z bílého a zeleného chřestu (restaurace Závrší z Olešnice), rolovaný „Qualivo“ flank plněný čerstvými bylinkami (Dobrá chvíle z Neslovic), vanilkový krém s chřestem a čerstvými jahodami (Hotel Ryšavý z Vémyslic) nebo chřestový závin s rebarborou (restaurace Moravská chalupa z Brna). I tentokrát vzbudilo velký zájem chřestové sushi PuxPubu z Brna.

Na své si přišly i rodiny s dětmi. Nejmenší návštěvníci hledali chřestíky po areálu v rámci pátrací soutěže, zadarmo měli skákací hrad, v neděli mohli vyzkoušet pravé prvorepublikové atrakce. Plno měli u stánků také vinaři. Tentokrát nabídli vynikající výběr vín od bílých přes růžová až po červená. Už za pět let by se Ivančice mohly dočkat vlastního chřestu. Pěstování totiž po 45 letech obnoví ředitel Kulturního a informačního centra a organizátor slavností Aleš Tureček. Nová ukázková chřestovna vznikne na pozemcích u Stříbského mlýna.

Co: Slavnosti chřestu v Ivančicích

Kdy: 23. – 25. května 2014

Web: www.slavnostichrestu.cz

Vstup: 100/80 Kč (sobotní vstupenka platí i v neděli)

Z chřestové nabídky letošních Slavností chřestu v Ivančicích (23. – 25. května 2014) si vyberou malí, velcí, pánové i dámy. Hlavní hvězdou gastronomického programu bude letos šéfkuchař pražského hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus. V sobotu a v neděli bude na Palackého náměstí vařit osm restaurací z celého regionu třicet různých chřestových jídel a do akce se zapojí i kamenné restaurace ve městě. Užijí si i fanoušci vína. Ideální kombinace s chřestovými pokrmy pro ně vybere špičkový sommeliér Libor Nazarčuk.

Na slavnostech budou moci návštěvníci za chřestové tolary (1 tolar = 10 Kč, prodávají je pokladny a Wine Point mezi restauracemi) ochutnat třeba Pečeného vrabce s chřestovým zelím s domácím bramborovo-houskovým knedlíkem, Pošírovaného pstruha se zeleným chřestem a levandulovou omáčkou s brambůrkami restovanými na másle, Pomalu pečená vepřová líčka na červeném víně a kořenové zelenině s bramborovo-chřestovým pyré nebo Pštrosí ragú s glazovaným chřestem. Chybět nebudou ani lákavé dezerty, které využívají hlavně skvělé sezónní kombinace s jahodami: Chřestový parfait s jahodami a farmářským tvarohem slazeným bezinkovým sirupem, Chřestový mousse au chocolate z bílé čokolády na jahodovém ragú s redukcí tmavého balsamica, Taštička z listového těsta plněná jahodami a zeleným chřestem s mátovou omáčkou nebo Domácí tvarohový dort se Salsou z bílého chřestu, čerstvých jahod a meduňky v javorovém sirupu. Kompletní nabídku už pořadatelé zvěřejnili na webových stránkách: http://slavnostichrestu.cz/ochutnejte-na-slavnostech-chrestu.

Jižní Morava je vinařským krajem, a proto ani v Ivančicích víno nesmí chybět. Už tradičně bude vinařská zóna umístěna do klidného nádvoří radnice. Letos bude své vzorky prezentovat dvanáct vinařů. Hlavní hvězdou vinařského programu bude špičkový sommeliér Libor Nazarčuk. Ten vybere víno k jednomu z jídel od každé restaurace. Jejich nabídku najdou návštěvníci ve Wine Pointu, který bude umístěn přímo na náměstí mezi restauracemi. Snoubení vína si tak může každý vyzkoušet jako opravdový profesionál. K degustaci budou k dispozici zálohované skleničky, a vzorky vína se stejně jako jídlo platí chřestovými tolary.

Pro ty, kteří chřest rádi ochutnají, ale nepohrdnou poctivou klobáskou nebo domácími hranolkami, přijede na slavnosti Farma EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. Regionální speciality a řemeslné výrobky nabídne tradiční jarmark. Užijí si i milovníci kávy. Svůj stánek budou mít na slavnostech hned tři vynikající kavárny.

Součástí programu jsou i kuchařské show, které budou moci diváci sledovat přímo u degustování. Na kuchařském pódiu se představí restaurace Bohéma, Hotel Ryšavý z Vémyslic a v neděli pak Roman Paulus. Prostor dostane i povídání o víně s Liborem Nazarčukem. V duchu gastronomickém se ponese i gratulace slavnostem, které letos slaví 20 let. V sobotu předá dvacet chřestových koláčků Ilona Csáková, v neděli pak Libor Nazarčuk předvede sabráž dvaceti šampaňských. Podrobný program a předprodej vstupenek, který trvá do čtvrteční půlnoci najdete na www.slavnostichrestu.cz

Kde: Ivančice u Brna

Kdy: 23. – 25. května 2014

Web: www.slavnostichrestu.cz

Vstupné: 100 Kč (platí na celý víkend), děti do 120cm zdarma / větší děti 80 Kč

Malí i velcí si letos vyberou z nabitého programu Slavností chřestu v Ivančicích (23. – 25. května 2014). Organizátoři pro rodiny s dětmi nachystali dětský koutek se skákacím hradem a show cvičených králíků. Nejmenší návštěvníci budou moci hledat po areálu schované chřestíky a dost bude i jídel, která jsou jako stvořená pro děti. Na neděli pořadatelé připravili velkolepé oslavy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka s dobovými přehlídkami i příjezdem velocipedistů.

Dostat do dětí dost zeleninky bývá někdy nadlidský výkon. Z nabídky chřestových restaurací, které budou vařit přímo na Palackého náměstí, ale rodiče svým dětem určitě vyberou. Lákat by je mohly malé kousky smaženého chřestu se salátkem nebo některý z chřestových dezertů. Ty v sobě většinou snoubí osvědčený jarní pár: chřest a jahody. Celou nabídku menu najdete na: http://slavnostichrestu.cz/ochutnejte-na-slavnostech-chrestu.

Užít si degustaci bývá někdy složité i pro rodiče. Na Slavnostech chřestu se ale dá vše pohodlně skloubit. Vinařská zóna je hned vedle dětského koutku. Dospělí tak mohou diskutovat s vinaři, zatímco si děti hrají na skákacím hradě nebo koukají na cvičené králíky. Prohlídku areálu usnadní Pátrací chřestíková hra. Na stánku rádia Petrov dostanou malí návštěvníci mapku a návod, kde najdou prvního ze schovaných chřestíků. Postupně podle indicií objeví všechny. Trasa povede celými slavnostmi, takže si rodiče prohlédnou vše nejdůležitější: řemeslný jarmark i stánky restaurací nebo vinařů. V cíli u stánku Střediska volného času Ivančice dostane každý pátrač malý dárek.

V neděli je program jako ušitý rodinám s dětmi na míru. Od rána bude vyhrávat dobová hudba a o půl jedenácté na náměstí dorazí prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Celou akcí bude provázet dobový konferenciér a v dětském koutku si budou moci nejmenší vyzkoušet prvorepublikové atrakce pro kluky i holčičky. Zajímat je bude určitě i dobová módní přehlídka nebo příjezd historických kol, u kterých se pak budou moci vyfotit nebo je i vyzkoušet.

Ani tentokrát nebudou jako na žádné městské slavnosti chybět kolotoče s autíčky a labutěmi. Až budou mít děti plná bříška, mohou se s nimi rodiče vydat do areálu střediska volného času Ivančice směrem na Padochov na ulici Zemědělská 2. (cca 15 minut chůze). Tady bude probíhat Bambiriáda, na které se prezentují volnočasová centra a občanská sdružení, která se věnují dětem a mládeži. Připraveno je vystoupení mažoretek a roztleskávaček, šermířská aréna, ukázky juda nebo fotoworkshopů. Vstupné je zdarma.

Ivančice jsou skrytou perlou Brněnska. Nádherná je i zdejší příroda. Návštěvu Slavností chřestu tak mohou rodiny spojit třeba i s řádením v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, bazénu v Nové vsi nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov. 

Slavnosti chřestu v Ivančicích, 23. – 25. května 2014, www.slavnostichrestu.cz

Po čtyřiceti pěti letech bude v Ivančicích znovu založena chřestovna. Na pozemcích u Stříbského mlýna by mohly první chřestové výhonky rašit už za pět let. Poslední velká chřestovna zavřela v 70. letech. Tentokrát nepůjde o velkopěstírnu, ale o ukázkovou zahradu, která bude slávu vaneckého chřestu připomínat. Pěstování se ujme hlavní organizátor slavností a ředitel Kulturního a informačního centra Aleš Tureček.

Zaměřovat se budeme v podstatě pouze na zelený chřest, kterého je nedostatek a jeho pěstování není tak náročné na techniku. Bílý budeme pěstovat jen okrajově postaru pod hliněnými poklopy. Půjde hlavně o ukázku, jak zde pěstování kdysi vypadalo. Naším snem je vzbudit zájem dalších zemědělců a za pár let vařit z vaneckého chřestu alespoň v jedné z festivalových restaurací,“ řekl o chřestovně Aleš Tureček. Na projekt přislíbilo už v minulém roce 25 tisíc korun sdružení ECEAT. „Ivančický chřest byl slavnější než plzeňské pivo. Vyvážel se do celého Rakouska – Uherska. Velkou fanynkou byla třeba císařovna Sissi. V ECEATu se zaměřujeme zejména na propagaci regionálních surovin a tradičních receptů v rámci projektu Stezky dědictví. Za novou ivančickou chřestovnu jsme tak velmi vděční,“ řekl ředitel sdružení Michal Burian.

Na pozemcích o výměře cca 7000m2  bude letos potřeba udělat přípravné práce pro další rok. „Pěstování chřestu je poměrně složité a nejedná se o stoprocentní jistotu výdělku, takže mezi zemědělci není špargl příliš populární. Letos například musíme pozemek celý zorat a pořádně pohnojit, abychom v příštím roce mohli fyzicky chřest sázet. Budeme s největší pravděpodobností využívat kultivar Guelph Millennium, který nám dodají z Anglie, kde je zelený chřest populárnější než bílý. Také pokud využijeme jejich sazenice kategorie “A”, budeme moci provést opatrnou sklizeň už v dalším roce,“ popsal pěstování Aleš Tureček. V nejlepších letech pak chřestovna dá asi 3,5 tuny chřestu za rok, což vychází průměrně na 70kg denně.

Slavnosti chřestu v Ivančicích se letos 23. – 25. května konají už podvacáté. Obnova chřestovny je jedním z mnoha narozeninových dárků. Ke kulatinám přijede poblahopřát i držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus nebo světový sommeliér Libor Nazarčuk z Moravy. Na náměstí bude chřestové speciality vařit osm restaurací, ve vinařské zóně k nim budou vína vybírat jihomoravští vinaři. V rámci nedělního programu se Ivančice přenesou do slavných časů první republiky a zopakují si návštěvu prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který do města přijel v roce 1928. Hlavními hvězdami kulturního programu je folk-rockový Kamelot a zpěvačka Ilona Csáková. Slavnosti myslí jako vždy na rodiny s dětmi. Pro nejmenší chystají atraktivní show cvičených králíků, skákací hrad, různé soutěže nebo malování na obličej.

O historii chřestu si můžete přečíst na stránkách www.slavnostichrestu.cz. Dozvíte se, že první chřestovna v Ivančicích otevírala v 19. století. Mezi nejslavnější pěstitele patřil starosta, lékárník a vážený měšťan Anton Worell. Právě jemu poslala děkovný dopis dokonce i císařovna Sissi. Velmi populární byl i na Zelném trhu v Brně, kde ho prý „Brňanky po chuti od ostatního poznávaly“. Podobně se zachoval i zakladatel novodobých slavností a jeden z minulých ředitelů kulturního centra Vít Karas, který se stal nadšeným pěstitelem a propagátorem chřestu. Aleš Tureček tak navazuje i na tradici, kdy se o „vanecký špargl“ zasadí přímo zástupci města.

Co: Slavnosti chřestu 
Kdy: 23. – 25. května 2014
Kde: Ivančice u Brna (30 km od Brna)
Web: www.slavnostichrestu.cz

Ivančice u Brna se letos během Slavností chřestu (23. – 25. května 2014) promění ve velkou narozeninovou oslavu. Na Paláckého náměstí je totiž město uspořádá už podvacáté. Největším chřestovým slavnostem v republice přijede popřát držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus, kapela Kamelot s Ilonou Csákovou, ale i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Největším dárkem ke dvacetinám bude znovuzaložení chřestovny v Ivančicích. Narozeninové menu budou restaurace z celého regionu připravovat přímo na náměstí ve stanech pod širým nebem. 

 

Organizátoři objednávají ze Slovenska opět čtyři tuny chřestu. „Jedině ve Veľkých Levárech dokážou vyhovět naší obrovské objednávce. Už za pár let bychom se na slavnostech ale mohli dočkat znovu i ivančického chřestu. Podařilo se nám sehnat pozemky i pěstitele,“ řekl ředitel Kulturního a informačního centra Aleš Tureček. Už vloni věnovalo na znovuobnovení pěstování chřestu v Ivančicích 25 tisíc korun sdružení ECEAT, které slavnosti spolupořádá. „Vanecký chřest byl po světě proslulejší než plzeňské pivo. Oblíbila si ho i císařovna Sissi. Dnes už nejde o nijak lukrativní obor zemědělství. O to více si vážíme toho, že město dokázalo špargl v Ivančicích vzkřísit,“ řekl ředitel ECEATu Michal Burian. Tradice pěstování chřestu se tak do Ivančic vrací po čtyřiceti pěti letech.  

 

I letos platí, že v pátek je vstupné zdarma, v sobotu a neděli se platí 100 Kč. V sobotu by do Ivančic měli zajet fanoušci muziky. Na pódiu před radnicí se budou střídat už tradičně kapely. Letos je hlavním tahákem a gratulantem kapela Kamelot a Ilona Csáková. V neděli se město vrátí do doby první republiky a čeká ho opět slavná návštěva. Zatímco loni přijela chřest do Ivančic ochutnat císařovna Sissi, letos to bude prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vyhrávat bude dobová muzika a připravena jsou i další prvorepubliková překvapení jako příjezd velocipedistů nebo dobová módní přehlídka. 

 

„Po dvou letech se do Ivančic vrací také šéfkuchař restaurace Radisson Blu v hotelu Alcron v Praze Roman Paulus. Ten připraví speciální narozeninové chřestové menu,“ řekl za organizátory Pavel Pichler ze spolupořádajícího ECEATu. Roman Paulus je vůbec prvním českým šéfkuchařem, který utržil michelinskou hvězdičku pro českou restauraci. I letos budou slavnosti snoubit chřestové pokrmy s vínem. O ten nejlepší výběr se postará sommeliér Libor Nazarčuk. Kuchařskou show na pódiu připraví i brněnská restaurace Bohéma a Hotel Ryšavý z Vémyslic. „Na náměstí si návštěvníci budou kupovat za chřestové tolary degustační porce nejrůznějších dobrot od předkrmů, polévek až po sladké dezerty. Kromě skvělého místního vína si dáme letos záležet také na kvalitní kávě, přijede hned několik vyhlášených kaváren. Spousta návštěvníků se těší i na vynikající cukrářské výrobky, ani ty letos nebudou chybět,“ dodává Aleš Tureček.

 

Do Ivančic mohou vyrazit i rodiny s dětmi, pro nejmenší návštěvníky bude připraven zábavný program, soutěže, skákací hrad nebo třeba malování na obličej. Chybět nebude ani tradiční klání v loupání chřestu Ivančice Open, soutěž jedlíků, řemeslný jarmark a regionální produkty. Návštěvníci budou mít také slevněný vstup do Památníku Alfonse Muchy, kde je kromě Muchovy výstavy k vidění i expozice připomínající slavného rodáka Vladimíra Menšíka. V rámci doprovodného programu ke slavnostem bude desítka kamenných restaurací po celé jižní Moravě a samozřejmě i v Ivančicích vařit v květnu chřestové menu. Jejich seznam, předprodej vstupenek a podrobnosti k programu najdete na www.slavnostichrestu.cz

 

Tiskové zprávy 2013

Slavnosti chřestu v Ivančicích, 17. - 19. května 2013, www.slavnostichrestu.cz

 

Devět tisíc lidí, čtyři a půl tuny snězeného chřestu, osm restaurací, padesátká různých jídel po celém městě. To je bilance letošních Slavností chřestu v Ivančicích. Zatímco v sobotu kralovala programu hudba, v neděli přicestovala parním vlakem císařovna Sissi. Na ivančickém nádraží ji přivítala asi tisícovka diváků. 

 

Slavnostní průvod speciální výpravy z vídeňského dvora zamířil z nádraží rovnou na náměstí k radnici. Císařovna Sissi nejprve ochutnávala chřestové speciality, fotila se se svými příznivci, vedla rozhovory s kuchaři a odpoledne vyšlápla na rozhlednu Alfonse Muchy nad parkem Réna. Hlavní pódium bylo pod taktovkou Petra Stupky. Ten vařil společně s kuchařskou hvězdou Hankou Michopulu její farmářské recepty, pak si vzal na pomoc herce a gurmána Lukáše Hejlíka a zaměřili se na holandskou omáčku. Jejich představení sledovaly stovky lidí. 

 

Nejvíc na odbyt šla jídla, ke kterým vybral víno sommeliér Libor Nazarčuk. Obrovský zájem byl ale také o pečeného amura s chřestovým tataráčkem (restaurace Nová Bohéma), vynikající chřestový krém doplněný espumou z lískových oříšků (La Bouchée), vepřovou panenku s chřestovo mrkvovým perkeltem (Farma Eden), tilápii nilskou s chřestem a citronovou omáčkou (restaurace Dobrá chvíle) nebo chřestové gazpacho (L`Abbuffata). Dvakrát bodovalo chřestové ragů – restaurace Sunset ho kombinovala s grilovanou glazovanou kotletkou a Hotel Ryšavý s konfitovaným králičím stehnem. I tentokrát vzbudilo velký zájem chřestové sushi Pux Pubu. 

 

V minulosti slavnosti bojovali s množstvím chřestu na prodej. „Návštěvníci ho vykoupili někdy už během soboty nebo nedělního dopoledne. Letos poprvé vydržel po celé dva dny. Zákazníci dostávali ke šparglu také chřestové kuchařky s recepty od známých gastronomických mistrů,“ popsal ředitel Kulturního a informačního centra Ivančice Aleš Tureček. Ve vinařské zóně vládla klidná degustační atmosféra. Vybraná vinařství prezentovala své vzorky a snoubila je s chřestovými jídly.  

 

Zásadní novinkou je výzva všem, kteří by chtěli pěstovat komerčně v Ivančicích chřest. Pořadatelé totiž slíbili 25 000 Kč tomu, kdo alespoň na pětině hektaru zasadí vanecký špargl a do pěti let ho začne prodávat na slavnostech. „Tak velká zahrada by slibovala úrodu asi tunu za celou sezónu, která trvá 50 dní. To dělá 200 kilogramů denně. Stále to není dost na pokrytí potřeb slavností, ale mohli bychom mít stánek s místním vyhlášeným šparglem. O obnovení tradice ivančických chřestoven nám jde od začátku,“ řekl Michal Burian ze spolupořádajícího sdružení ECEAT. Chřestovna společnosti Asparagus ve Veľkých Levárech je v tuto chvíli jediná, která obrovské potřeby slavností může naplnit. Za pouhý víkend tu kuchaři a návštěvníci spotřebují čtyři a půl tuny chřestu. 

Slavnosti chřestu, Ivančice, 17. – 19. května
www.slavnostichrestu.cz 

 

O víkendu 17. – 19. května mohou milovníci chřestu ochutnat v Ivančicích padesát různých chřestových jídel. Vařit je bude osm restaurací přímo na Palackého náměstí a další podniky po celém městě. I letos před víkendem přivezou organizátoři čtyři tuny čerstvého chřestu ze Slovenska. 

 

Do degustační zóny zaplatíte v sobotu a neděli 100 Kč vstup. V pátek je program zdarma, vařit budou tři festivalové restaurace. V sobotu jich své kuchyně rozbalí pod širým nebem celkem osm. Účastní se i špičkové podniky jako La Bouchée nebo restaurace Sunset z Brna. Tradiční regionální recepty zastupuje například Hotel Ryšavý z Vémyslic nebo Dobrá chvíle z Neslovic a z lokálních surovin bude svou nabídku připravovat také Farma Eden. Pro milovníky experimentů bude na náměstí brněnský Pux Pub, který už vloni zabodoval se svou exotickou miso polévkou s chřestem a chřestovým sushi. Fanoušky italských specialit potěší stan restaurace L`Abbuffatta. Poprvé přijede z Brna také Nová Bohéma. 

 

Kompletní seznam restaurací a jejich menu najdete na webu www.slavnostichrestu.cz. Už čtení názvů pokrmů dráždí chuťové buňky: Konfitované králičí stehno na BIO oleji z ostropestřce mariánského s chřestovým ragú a restovaným bramborem, Vepřová panenka ve slaninovém kabátku, chřestovo-mrkvový perkelt a pečené zámecké brambůrky z farmy Eden; Chřestový krém doplněný espumou z lískových oříšků, Pošírovaný chřest v bílém víně se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou doplněný máslovou crostinou, Chřestový krém s pěnou z kozí Goudy a s mrkvovou slámou, Chřestové gazpacho s bůvolí mozzarellou a concassé z rajčat San Marzano a mnoho dalšího. Každá restaurace připravuje tři nebo čtyři různé pokrmy, ani jeden se neopakuje. Letos poprvé je budou moci návštěvníci snoubit přímo s víny. K vybraným jídlům zvolil vhodné vzorky špičkový sommeliér Libor Nazarčuk. Další desítka vinařů se bude prezentovat ve vinařské zóně. 

 

I na letošní neděli připravují organizátoři kuchařskou show. Ujme se jí autorka populárních kuchařek a zakladatelka farmářských trhů Hanka Michopulu. Lidem předvede její geniálně jednoduché recepty, těšit se můžeme třeba na trik s holandskou omáčkou. V rámci druhého kuchařského bloku nás Petr Stupka přesune do 19. století. Společně s hercem a gurmánem Lukášem Hejlíkem budou vařit jídla ze zámku i podzámčí. Mluvit se bude i o lidové stravě CK mocnářství s Tomášem Ulbrichem z Vysoké školy hotelové z Brna.  

 

Pro ty, co nedají dopustit na klobásky z grilu, mají pořadatelé stánek Farmy Eden. V něm můžete ochutnat farmářské suroviny z celé Moravy. Kromě výběru zajímavých uzenin bude podávat i plněné bagety. Pečivo připraví vyhlášená ivančická pekárna U Filipínů, kozí biosýr nabídne Dvůr Ratibořice, vejce ekofarma Vařejkův dvůr, šunka Gold uzenářství Steinhauser, čerstvé saláty a další ingredience s rodokmenem. Specialitou budou i domácí smažené hranolky z faremních brambor. Domácí zákusky připravuje Ingrid Čejková, k dostání budou ve festivalové cukrárně, která se nachází v podloubí radnice.

 

V celém areálu se platí chřestovými tolary. Jeden má hodnotu 10 Kč. Porce na stáncích jsou degustační tak, aby každý mohl ochutnat co nejvíce vzorků. Doprovodnou akcí je i řemeslný jarmark. Více informací o kulturním programu, předprodeji vstupenek, jízdenek na chřestový parní vlak nebo o programu pro děti najdete na www.slavnostichrestu.cz

 

Slavnosti chřestu v Ivančicích, 17. – 19. května 2013, www.slavnostichrestu.cz

 

Na letošní Slavnosti chřestu přijede do Ivančic také císařovna Sissi se svým doprovodem. Družina dvorních dam v čele s panovnicí a jejím sekretářem pojede parním vlakem z Brna v neděli 19. května. Budovou hlavního nádraží projde za dozoru dvou dragounů o půl deváté ráno. Vlak, kterým můžete s císařovnou jet také, vyjede v 9.00. Lístky jsou v předprodeji na webu www.slavnostichrestu.cz nebo v ČD centru na hlavním nádraží v Brně u přepážky přednostního odbavení.

 

„Císařovna Sissi patřila k velikým milovnicím našeho chřestu. Věnoval jí ho v roce 1877 ivančický lékárník Anton Worell. Špargl jí zachutnal tolik, že mu poslala děkovný dopis,“ vysvětlil návštěvu císařovny Aleš Tureček z kulturního a informačního centra. Cestující se budou moci s císařovnou fotit před vlakem i během cesty ve vagonu, kde bude sedět. „Speciální spoj nabídne i bufetový vůz s chřestovými specialitami. Nabízet budeme chřestové muffiny, šumivá vína a vína hodící se ke chřestu. Císařovna bude sedět hned vedle,“ dodal jeden z organizátorů Michal Burian z ECEATu.

 

Císařský parní speciál dorazí na nádraží Ivančice v 9.57. Vítat ho bude živá muzika a kostýmovaní obyvatelé města. Sissi nasedne do kočáru a průvod ji doprovodí po ulici Krumlovská přes Tesařovo náměstí kolem Besedního domu až na Palackého náměstí, kde se slavnosti konají. Tady se asi o půl jedenácté pozdraví se starostou Vojtěchem Adamem a pronese uvítací řeč na počest chřestových Ivančic. Následně se vydá ochutnávat chřestové speciality, porozprávět s kuchaři o nejnovějších receptech a v historickém fotokoutku si mohou lidé s panovnicí pořídit snímek. Po krátkém odpoledním odpočinku se s místnímu turisty vydá v 15.30 z parku Réna na Muchovu rozhlednu, kde budou slavnosti symbolicky ukončeny zakopáním chřestu. Po celý den se diváci mohou těšit na interaktivní divadlo. Rolí se totiž ujali herci z Rosic a Veverské Bítýšky společně s dramatickým kroužkem ivančického gymnázia.

Aktuální dopravní info: České dráhy vyhlásili na víkend 18. a 19. května výluku na trati z Brna do Střelic. Na tomto úseku budou jezdit jako náhradní doprava autobusy. Požádali jsme o posílení spojů. Parního vlaku se výluka netýká, pojede proto podle jízdního řádu v 9.00 z Brna do Ivančic a v 16.43 zpět z Ivančic do Brna. Informace k výluce: http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/vyluka.php?id=7882&ido=10231&datum=18.05.2013

 

Více o parním vlaku, programu, nabídce restaurací a novinek pro děti najdete na: www.slavnostichrestu.cz

 

Slavnosti chřestu, Ivančice, 17. - 19. května 2013
www.slavnostichrestu.cz

 

Slavnosti chřestu v Ivančicích (17. - 19. května 2013) myslí na děti i jejich rodiče. Program nabízí spoustu zábavy pro nejmenší, ale taky prostor pro dospělé, aby v klidu ochutnali chřestové speciality nebo moravská vína. Velkou atrakcí pro rodiny s dětmi je pak speciální parní vlak, na který už můžete kupovat vstupenky. 

 

Historická lokomotiva (pro znalce je řady 433.001) potáhne sedm vagonů a bufetový vůz. „Vlak vyjíždí v devět ráno z Brna a odpoledne pak v 16.43 zpět z Ivančic. Koupit si můžete jednosměrnou jízdenku, zpáteční a nebo přímo nakombinovat jízdné se vstupenkou na slavnosti. Pak už vás nikde nečeká fronta,“ radí jeden z organizátorů Michal Burian z ECEATu. Nejjednodušší jízdenka stojí 140 Kč, ceník a jízdní řád najdete na www.slavnostichrestu.cz. Parním speciálem se z Brna do Ivančic sveze také císařovna Sissi. „Byla totiž velkou milovnicí vaneckého chřestu. Dokládá to i dopis, který máme k dispozici. V něm děkuje místnímu lékárníkovi za to, že jí poslal vynikající špargl,“ vysvětluje návštěvu slavné panovnice ředitel kulturního centra Aleš Tureček. Alžběta Bavorská řečená Sissi projde celé brněnské nádraží, pak nastoupí do svého vagonu a během cesty bude možné se s ní vyfotografovat. Na palubě si budete moci v bufetovém vagonu zakoupit chřestové cestovní specialitky. V Ivančicích na nádraží Sissi přivítá živá muzika, pak se vydá kočárem na náměstí, kde sama ochutná chřestové speciality v degustační zóně. Odpoledne jako vášnivá turistka vystoupí z parku Réna na Muchovu rozhlednu za doprovodu návštěvníků slavností. 

 

Po celý víkend bude postaráno jak o děti, tak o jejich rodiče. Maminky mohou ochutnávat šparglové speciality a děti zatím koukat na film v kině. Na programu bude novinka Hobit: Neočekávaná cesta a film Hotel Transylvánie. Zatímco tatínci budou vybírat nejlepší víno ke chřestovému pokrmu ve vinařské zóně, děti mohou hned vedle sledovat živá zvířátka nebo si pohrát na houpací farmě. „Slavnosti navštíví také kouzelník, který v sobotu i v neděli předvede na nádvoří radnice show pro děti. Pokud by se chtěl někdo na festivalu zdržet déle a projít si degustační zónu o samotě, může děti zavést do rodinného centra Měsíční houpačka, kde bude k dispozici hlídání dětí,“ popisuje Aleš Tureček. Ani letos nebude chybět kuchařský blok s názvem „Děti vaří rodičům“, který povede televizní kuchař Petr Stupka. 

 

Na letošních Slavnostech chřestu bude vařit 8 restaurací, představí se více než tucet vinařů a pořadatelé již tradičně objednávají 4 tuny čerstvého chřestu. Jako hlavní kuchařská hvězda se představí autorka vynikajících kuchařek a propagátorka farmářských trhů Hanka Michopulu. Do Ivančic přijede i herec a gurmán Lukáš Hejlík. Fanoušky dobré hudby potěší mimo jiné i Xindl X. 

 

 

Slavnosti chřestu, Ivančice u Brna

17.- 19. května 2013
www.slavnostichrestu.cz 
Vstupné: 100 Kč/80 Kč

 

Ivančice na Brněnsku uspořádají chřestové hody už podevatenácté. Na náměstí budou lidé ochutnávat „šparglové“ delikatesy od osmi restaurací a další podniky v celém městě chřest také zařadí na svůj jídelníček. Program největších chřestových slavností v republice letos návštěvníky vrátí do historie. V neděli přicestuje parním vlakem císařovna Sissi s celým doprovodem. Alžběta Bavorská byla totiž velkou milovnicí ivančického chřestu. 

 

Dokládá to dopis, který nechala panovnice zaslat roku 1877 ivančickému lékárníkovi Worellovi. Ten věnoval císařovně chřest z vlastní zahrádky. „Její Veličenstvo císařovna a královna mně ráčila uložit, abych Vám tlumočil nejmilostivější dík Jejího Veličenstva za zaslaný výborný chřest sklizený z Vaší vlastní kultury,“ napsal vaneckému rodákovi osobní sekretář císařovny Feifalik. S císařovnou se budou moci parním vlakem svést i návštěvníci, speciální spoj vyjede v neděli ráno z Brna. 

 

Program festivalu ale začíná už v pátek odpoledne, kdy je vstupné pro všechny zdarma. „První den věnujeme místním, kteří se sem pravidelně chodí potkat s přáteli. Zahraje třeba originální cimbálka Midnight Coffee Session nebo kapela Rock String. Chřest budou připravovat tři restaurace,“ řekl ředitel kulturního a informačního centra Aleš Tureček. 

 

V sobotu rozbalí své stany na náměstí osm restaurací. Každá z nich představí jiné chřestové menu. „Nabídku předem kontrolujeme, aby se jídla neopakovala. Návštěvníci se tak mohou těšit na třicet různých pokrmů přímo v degustační zóně, k tomu chřestovou studenou kuchyni a další pokrmy v restauracích po celém městě. Letos navíc zavádíme novinku: k vybraným jídlům budou moci návštěvníci ochutnat vína, která přesně podle jednotlivých receptů nakombinuje vynikající sommeliér Libor Nazarčuk,“ popsal nabídku Michal Burian z pořádajícího ECEATu. Degustaci chřestových lahůdek doplní bohatý kulturní program v čele s písničkářem Xindlem X, rock`n`rollovými Fireballs a chybět nebude ani tradiční dechovka Polanka.

V neděli bude pódium patřit kuchařům. Pozvání přijala autorka známých kuchařek a zakladatelka farmářských trhů Hanka Michopulu. Její recepty vynikají geniální jednoduchostí. Součástí show bude i povídání o místních surovinách. Kuchařský blok bude moderovat tradiční host slavností Petr Stupka, sommeliérka roku 2009 Jana Čadík představí vybraná vína a své gastronomické umění předvede i herec a gurmán Lukáš Hejlík. Diváci se dozvědí, jak se na konci 19. století – tedy v době císařovny Sissi – stravovala šlechta i obyčejný lid. „Sama císařovna pak bude chřestové speciality ochutnávat v dopoledních hodinách, kdy ji slavnostně uvítají představitelé města a ve speciálním fotokoutku bude možnost si pořídit s panovnicí snímek na památku. Večer společně s návštěvníky vystoupí na Muchovu rozhlednu nad parkem Réna,“ prozradil organizátor Pavel Pichler

 

Pořadatelé letos nabídnou i speciální služby jako hlídání dětí. Ve vinařské zóně se představí desítka moravských vinařů. Chybět nebude ani řemeslný jarmark.