Jak se pěstuje chřest?

V sezóně se sklízí denně

Jak se pěstuje chřest?

Chřest se začíná sklízet zjara asi od poloviny dubna, kdy začínají vyrážet první výhony (zvané též pazoušky, puky, či prýty).

Sklizeň výhonů pak pokračuje denně až do poloviny června. Od jedné vyspělé čtyřleté a starší rostliny sklidíme za celé období sklizně v průměru 450 g výhonů. Po cca 50 denním období sklizně se musí nechat rostlina vyrůst, aby zelené keře asparagusu do podzimu asimilovaly živiny a ukládaly je do svých dužnatých kořenů. Na množství uložených živin závisí úroda v příštím roce. Chřest je buď bělený (zakrývaný před světlem) nebo zelený. Chřest bělený má chuť jemnější. Chřest zelený má jemně nahořklou příchuť a barvu od na slunci vzniklého chlorofylu. Zatímco dříve se k bělení používaly hliněné zvony, které se přenášely ručně z rostliny na rostlinu, dnes se chřest strojově hrobkuje a hrobky se pokrývají plastem.