Chřestový salát a houbový vinaigrette

Přemek Forejt

Chřestový salát a houbový vinaigrette

Přemek Forejt

Ingredience pro 4 porce

Chřestový salát

  • 360g zelený chřest
  • 60g hořčice hrubozrnná
  • 1ks vanička řeřichy afilla
  • 20g kerblík
  • 50ml olivový olej
  • 1ks citron
  • 50g lískové ořechy

Houbový vinaigrette

  • 250g žampiony
  • 40g šalotka
  • 15g česnek
  • 3g tymián
  • 3g rozmarýn
  • 60g aceto balsamico
  • 40g madeira
  • 100g olivový olej

Postup:

Ze zeleného chřestu odlámeme koncové části stonků. Vrchní části chřestu zblanšírujeme v osolené vodě a po vytažení dochutíme solí, olivovým olejem a kapkou citronu. Na pánvi pomalu restujeme žampiony, olej a šalotku. Přidáme česnek, bylinky a zalijeme madeirou. Krátce svaříme a nakonec přidáme aceto balsamico. Ještě chvíli povaříme a poté vymixujeme.

Servírování:

Houbový vinaigrette natřeme na talíř a na něj nepravidelně pokládáme ochucený chřest. Přidáme hrubozrnnou hořčici a pár plátku syrového chřestu. Na vrch naklademe orestované lískové ořechy a dozdobíme afillou a kerblíkem.

Dobrou chuť!