Snoubení chřestu s vínem

Často se uvádí, že snoubení chřestových jídel s vínem snadné není, někdy se dokonce uvádí, že je to hotová věda nebo dokonce noční můra. Tak to určitě není. Jak říká Pavel Chrást, moravský vinař a mezinárodní degustátor vín, chřest není veřejný nepřítel vína číslo 1. Nesmíme zapomínat, že při výběru vína zále

ží především na tom, co dalšího na talíři kromě chřestu je. Chřest má jemnou vůni a chuť, proto je často kombinován s výraznější ingrediencí, tak aby chuť vína nedominovala nad chutí pokrmu.

O snoubení chřestu s vínem panuje řada mýtů, které se neustále objevují v médiích, tak například:

  1. Chřest a víno nenasnoubíš… jak se jistě na Slavnostech chřestu přesvědčíte sami, mohou k sobě chřest a víno nalézt cestu velice dobře…
  2. K chřestu jen bílé víno – toto také neplatí stoprocentně, lze zvolit i červená vína. Záleží na chřestovém pokrmu, tj. na způsobu úpravy chřestu… např.  chřest na grilu se slaninou nebo pancettou může vhodně doplnit rulandské modré. Stejně tak pečené masité pokrmy s chřestem nebo chřest s houbovou omáčkou může lépe doplnit lehčí červené víno nezrající v sudu spíše než víno bílé...
  3. Chřest nelze snoubit s růžovým vínem – je sice pravda, že zkombinovat růžové a chřestový pokrm je možná nejsložitější, ale i zde máme pro milovníky růžového vína dobrou zprávu… není rosé jako rosé… Rosé vyrobené z odrůdy Mourvédre v sobě nenese primární ovocnou složku, a proto je možné ho i dobře kombinovat s různými úpravami bílého chřestu, např. jako „milánský chřest“, tj. vařený a posléze zapečený s parmezánem.

 

Obecné zásady snoubení chřestu a vína

Při výběru vína posuzujeme vždy chřestový pokrm jako celek. Obecně lze říci, že by i milovníci vín ovocného charakteru měli raději sáhnout po vínech minerálnějších, především po odrůdách rulandské bílé (pinot blanc) nebo sauvignon, ideálně typu Sancerre. Také silná bariková vína nejsou k chřestu vhodná, ale jemnější bariková vína se mohou dobře snoubit např. s chřestovým pokrmem přelitým silnou máslovou omáčkou.

Zjednodušeně se dá říci, je-li chřest připraven:

  • Se zálivkou – je třeba nalézt víno, které se dokáže vyrovnat s kyselým octovým charakterem a nebude s chřestem soutěžit… zvolte zemitý, suchý a nebarikový pinot gris (rulandské šedé) nebo sauvignon
  • S majonézou nebo rozpuštěným máslem – není-li na talíři jiná ingredience, dobře poslouží nebarikové (příp. jemně barikové) chardonnay, ideálně typu Chablis
  • S holandskou omáčkou nebo naměkko uvařeným vejcem – obvykle je to především omáčka, se kterou je vhodnější víno nasnoubit, vyzkoušejte vyzrálejší chardonnay… zde potěšíme i milovníky vín ze dřeva, jemně barikové chardonnay je také dobrá volba
  • S kozím sýrem nebo krevetami – vyzkoušejte minerální suchý sauvignon, nejlépe Sancerre z Loiry…
  • S grilovaným lososem – zkuste suchý pinot blanc
  • Krabí pokrmy – vyzkoušejte velmi suchý ryzlink rýnský
  • Chřestové rizoto – ke krémovité struktuře rizota vyzkoušejte pinot blanc, případně suchý ryzlink rýnský
  • Grilovaný chřest, chřest s houbami, pečený chřest se slaninkou – zde potěšíme milovníky lehkých červených vín, především pinot noir (rulandské modré)
  • Chřestový quiche – tak zde spolehlivě oceníte suchý příjemný pinot blanc, případně si na své přijdou i milovníci suchého chardonnay a charakterního rosé
  • Bílý chřest vařený – k tomuto jemnému pokrmu je vynikající svěží mladé víno, např. veltlínské zelené, suchý ryzlink rýnský nebo dokonce rosé z Bandolu, i když tato kombinace může někoho zaskočit…

Ale, jak říká Pavel Chrást, „… dejte na vlastní intuici… je radost „žít s jídlem a vínem“ a jistě si každý dokážete najít vlastní kombinaci s vínem, která může být sice překvapivá, ale je-li vám právě teď příjemná a líbivá, vychutnáte si snoubení vína a jídla více než budete-li se držet konvencí proti svému gustu…“