TZ 2015 (2): Gastrovíkendu budou vévodit kulinář Petr Stupka s Martinem Zounarem a Jiřím Krampolem

Co: Slavnosti chřestu 2015
Kdy: 22. – 24. května 2015
Kde: Ivančice na Brněnsku
WWW: www.slavnostichrestu.cz

Pošírovaný chřest s vanilkovým šodó, chřestové zelí, klobása z chřestu s karamelizovanou cibulí, bryndzové halušky s chřestem nebo chřestový štrúdl s jahodami. Letošním Slavnostem chřestu budou opět dominovat tradiční i netradiční chřestová menu. Ta nejen že představí citlivé gastronomické invence progresivních šéfkuchařů, ale hlavně zasytí celou rodinu i s dětmi. Gastrovíkendem provede kulinář Petr Stupka, po jehož boku se v neděli objeví také Martin Zounar s Jiřím Krampolem. Navíc více než desítku jídel budou mít návštěvníci možnost zapít vhodným moravským vínem snoubeným sommeliérem Pavlem Chrástem.

Gastronomickým tahákem letošních slavností je francouzskou kuchyní inspirovaná brněnská restaurace La Bouchée. Poprvé se na letošních slavnostech ukáže také Mosillana z Ivančic-Alexovic pod vedením šéfkuchaře Michala Koreše a brněnská restaurace U Hodného pastýře Mária Nedzbaly. Mezi restauracemi nebudou chybět ale ani vychvalované kuchyně z minulých let. Z regionu se opět představí Dobrá chvíle z Neslovic nebo restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic. Milovníky sushi na slavnostech potěší brněnský Pux Pub a hru na chuťové pohárky opět rozehraje Restaurace Bohéma Daniely Kundrové.

Po pátečním zahájení 21. ročníku slavností se náměstí v Ivančicích o víkendu promění v gastronomický festival až 30 chřestových specialit a veřejnou degustaci 15 moravských vinařství. Snoubení vín s chřestovými pokrmy je pro mnohé noční můrou, ne tak však pro špičkového moravského degustátora Pavla Chrásta, který pomáhá vybírat vína například pražské restauraci Red Pif nebo brněnské Valorii a Koishi. Pravidelně také prezentuje a propaguje moravská vína při významných kulturních a politických událostech na Pražském hradě, v Senátu ČR, v Rudolfinu nebo Arcibiskupském paláci.

Jak sám Pavel Chrást říká, “nesmí se zapomínat, že při výběru vína záleží na tom, co dalšího na talíři kromě chřestu je. Aby chuť vína nedominovala nad chutí pokrmu, často se chřest kombinuje s výraznější ingrediencí, jakou může být kozí sýr, omáčka, losos, případně kuřecí maso.” Jedním dechem však dodává: “některé věci se příliš analyzují. Je dobré dát na vlastní intuici. Je radost žít s jídlem a určitě si každý dokáže najít vlastní kombinaci s vínem, která může být sice překvapivá, ale je-li pro něj právě v ten okamžik příjemná a líbivá, vychutná si snoubení vína a jídla více než bude-li se držet konvencí proti svému gustu.”

Na slavnostech se jako již obvykle platí festivalovou měnou tolarem (1 tolar = 10 Kč). Započatou chřestovou sezónu v České republice si mohou návštěvníci se vším všudy užít od pátku 22. do neděle 24. května v Ivančicích u Brna. Tento rok poprvé s Českým chřestem.