Co: Slavnosti chřestu 2018 (24. ročník)
Kdy: 18. – 20. května 2018
Kde: Ivančice
Vůně linoucí se ze specialit vybraných restaurací, slunce odrážející se v orosené sklenici lahodného vína, kouzla známých šéfkuchařů, rozmanitý hudební program - tohle vše, a mnohem více, si mohlo užít přibližně jedenáct tisíc návštěvníků 24. ročníku Slavností chřestu a vína.
Nejen, že bylo na Slavnostech možné zakoupit čerstvý bílý český chřest, ale již upravený chřest bylo možné ochutnat také u sedmi regionálních restaurací, které si připravily ve svých menu rozličné variace úprav této zdraví prospěšné a v současnosti velmi oblíbené zeleniny. Návštěvníci mohli degustovat chřestové speciality slané i sladké – chřest s různými druhy mas, chřestové polévky nebo i chřestovou zmrzlinu či chřest jako součást dezertu. Na Slavnostech byla k zakoupení také chřestová limonáda a chřestové pivo. Sommeliér Pavel Chrást nasnoubil k menu restaurací víno, které si mohli návštěvníci vyzvednout a vychutnat přímo v gastrozóně.
Na rozkvetlém nádvoří ivančické radnice probíhala za doprovodu cimbálové hudby po celý víkend prezentace více než třiceti moravských vinařství a letos poprvé se mohli návštěvníci zapojit do praktických ukázek snoubení jídla a vína, které měly velký úspěch.
K hlavnímu pódiu přilákal nejvíce návštěvníků sobotní koncert Milana Peroutky se skupinou Perutě a nedělní vystoupení Jiřího Pavlici se skupinou Hradišťan. Velkou hudební show předvedli pánové z kapely Navostro a Circus Problem. Své si v programu našli i příznivci folku a dechové hudby.
Slavnosti chřestu a vína letos díky bohatému vyžití pro děti přivítaly ve srovnání s loňským ročníkem více než dvojnásobný počet rodin. Dětskému programu a zázemí pro rodiny byl věnován členitý prostor u Základní umělecké školy a park u hřiště Dětský svět. V sobotu mohli malí návštěvníci zhlédnout tři veselé pohádky Divadla Koráb a v neděli se svézt na historických kolotočích a zastřílet si na dřevěné střelnici. Po celý víkend pak děti mohly řádit na skákacím hradu, další program připravily místní spolky a k dispozici byl i ivančický Family Point.
Kuchařské pódium ovládl v sobotu odpoledne šéfkuchař Petr Stupka, který návštěvníkům předvedl rozličné možnosti úpravy chřestu. V neděli pana Stupku doplnil šéfkuchař Přemek Forejt, který si svým gastronomickým uměním a osobitým projevem okamžitě získal celé publikum.
Krásné počasí a celková atmosféra Slavností se naplno projevily na usměvavých tvářích návštěvníků. Chvála chřestu a vínu!