TZ: Slavnosti chřestu letos gurmánům přivezou Romana Pauluse

Co: Slavnosti chřestu v Ivančicích

Kdy: 23. – 25. května 2014

Web: www.slavnostichrestu.cz

Vstup: 100/80 Kč (sobotní vstupenka platí i v neděli)

Z chřestové nabídky letošních Slavností chřestu v Ivančicích (23. – 25. května 2014) si vyberou malí, velcí, pánové i dámy. Hlavní hvězdou gastronomického programu bude letos šéfkuchař pražského hotelu Alcron a držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus. V sobotu a v neděli bude na Palackého náměstí vařit osm restaurací z celého regionu třicet různých chřestových jídel a do akce se zapojí i kamenné restaurace ve městě. Užijí si i fanoušci vína. Ideální kombinace s chřestovými pokrmy pro ně vybere špičkový sommeliér Libor Nazarčuk.

Na slavnostech budou moci návštěvníci za chřestové tolary (1 tolar = 10 Kč, prodávají je pokladny a Wine Point mezi restauracemi) ochutnat třeba Pečeného vrabce s chřestovým zelím s domácím bramborovo-houskovým knedlíkem, Pošírovaného pstruha se zeleným chřestem a levandulovou omáčkou s brambůrkami restovanými na másle, Pomalu pečená vepřová líčka na červeném víně a kořenové zelenině s bramborovo-chřestovým pyré nebo Pštrosí ragú s glazovaným chřestem. Chybět nebudou ani lákavé dezerty, které využívají hlavně skvělé sezónní kombinace s jahodami: Chřestový parfait s jahodami a farmářským tvarohem slazeným bezinkovým sirupem, Chřestový mousse au chocolate z bílé čokolády na jahodovém ragú s redukcí tmavého balsamica, Taštička z listového těsta plněná jahodami a zeleným chřestem s mátovou omáčkou nebo Domácí tvarohový dort se Salsou z bílého chřestu, čerstvých jahod a meduňky v javorovém sirupu. Kompletní nabídku už pořadatelé zvěřejnili na webových stránkách: http://slavnostichrestu.cz/ochutnejte-na-slavnostech-chrestu.

Jižní Morava je vinařským krajem, a proto ani v Ivančicích víno nesmí chybět. Už tradičně bude vinařská zóna umístěna do klidného nádvoří radnice. Letos bude své vzorky prezentovat dvanáct vinařů. Hlavní hvězdou vinařského programu bude špičkový sommeliér Libor Nazarčuk. Ten vybere víno k jednomu z jídel od každé restaurace. Jejich nabídku najdou návštěvníci ve Wine Pointu, který bude umístěn přímo na náměstí mezi restauracemi. Snoubení vína si tak může každý vyzkoušet jako opravdový profesionál. K degustaci budou k dispozici zálohované skleničky, a vzorky vína se stejně jako jídlo platí chřestovými tolary.

Pro ty, kteří chřest rádi ochutnají, ale nepohrdnou poctivou klobáskou nebo domácími hranolkami, přijede na slavnosti Farma EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. Regionální speciality a řemeslné výrobky nabídne tradiční jarmark. Užijí si i milovníci kávy. Svůj stánek budou mít na slavnostech hned tři vynikající kavárny.

Součástí programu jsou i kuchařské show, které budou moci diváci sledovat přímo u degustování. Na kuchařském pódiu se představí restaurace Bohéma, Hotel Ryšavý z Vémyslic a v neděli pak Roman Paulus. Prostor dostane i povídání o víně s Liborem Nazarčukem. V duchu gastronomickém se ponese i gratulace slavnostem, které letos slaví 20 let. V sobotu předá dvacet chřestových koláčků Ilona Csáková, v neděli pak Libor Nazarčuk předvede sabráž dvaceti šampaňských. Podrobný program a předprodej vstupenek, který trvá do čtvrteční půlnoci najdete na www.slavnostichrestu.cz