TZ: Slavnosti chřestu chtějí obnovit tradici vaneckých chřestoven

Slavnosti chřestu v Ivančicích, 17. - 19. května 2013, www.slavnostichrestu.cz

 

Devět tisíc lidí, čtyři a půl tuny snězeného chřestu, osm restaurací, padesátká různých jídel po celém městě. To je bilance letošních Slavností chřestu v Ivančicích. Zatímco v sobotu kralovala programu hudba, v neděli přicestovala parním vlakem císařovna Sissi. Na ivančickém nádraží ji přivítala asi tisícovka diváků. 

 

Slavnostní průvod speciální výpravy z vídeňského dvora zamířil z nádraží rovnou na náměstí k radnici. Císařovna Sissi nejprve ochutnávala chřestové speciality, fotila se se svými příznivci, vedla rozhovory s kuchaři a odpoledne vyšlápla na rozhlednu Alfonse Muchy nad parkem Réna. Hlavní pódium bylo pod taktovkou Petra Stupky. Ten vařil společně s kuchařskou hvězdou Hankou Michopulu její farmářské recepty, pak si vzal na pomoc herce a gurmána Lukáše Hejlíka a zaměřili se na holandskou omáčku. Jejich představení sledovaly stovky lidí. 

 

Nejvíc na odbyt šla jídla, ke kterým vybral víno sommeliér Libor Nazarčuk. Obrovský zájem byl ale také o pečeného amura s chřestovým tataráčkem (restaurace Nová Bohéma), vynikající chřestový krém doplněný espumou z lískových oříšků (La Bouchée), vepřovou panenku s chřestovo mrkvovým perkeltem (Farma Eden), tilápii nilskou s chřestem a citronovou omáčkou (restaurace Dobrá chvíle) nebo chřestové gazpacho (L`Abbuffata). Dvakrát bodovalo chřestové ragů – restaurace Sunset ho kombinovala s grilovanou glazovanou kotletkou a Hotel Ryšavý s konfitovaným králičím stehnem. I tentokrát vzbudilo velký zájem chřestové sushi Pux Pubu. 

 

V minulosti slavnosti bojovali s množstvím chřestu na prodej. „Návštěvníci ho vykoupili někdy už během soboty nebo nedělního dopoledne. Letos poprvé vydržel po celé dva dny. Zákazníci dostávali ke šparglu také chřestové kuchařky s recepty od známých gastronomických mistrů,“ popsal ředitel Kulturního a informačního centra Ivančice Aleš Tureček. Ve vinařské zóně vládla klidná degustační atmosféra. Vybraná vinařství prezentovala své vzorky a snoubila je s chřestovými jídly.  

 

Zásadní novinkou je výzva všem, kteří by chtěli pěstovat komerčně v Ivančicích chřest. Pořadatelé totiž slíbili 25 000 Kč tomu, kdo alespoň na pětině hektaru zasadí vanecký špargl a do pěti let ho začne prodávat na slavnostech. „Tak velká zahrada by slibovala úrodu asi tunu za celou sezónu, která trvá 50 dní. To dělá 200 kilogramů denně. Stále to není dost na pokrytí potřeb slavností, ale mohli bychom mít stánek s místním vyhlášeným šparglem. O obnovení tradice ivančických chřestoven nám jde od začátku,“ řekl Michal Burian ze spolupořádajícího sdružení ECEAT. Chřestovna společnosti Asparagus ve Veľkých Levárech je v tuto chvíli jediná, která obrovské potřeby slavností může naplnit. Za pouhý víkend tu kuchaři a návštěvníci spotřebují čtyři a půl tuny chřestu.